Net als  ieder ander levensprincipe heeft creativiteit constante aandacht nodig. Je hebt zelf de keuze om creatief te worden, te zijn en te blijven.  Creativiteit kan je trainen door je creatieve spieren te trainen. Net als bij andere zaken die je door middel van training kunt verbeteren geldt dat ook hiervoor. Je creatieve spieren hebben wellicht jarenlang te weinig gedaan en ze worden veelal niet voldoende geactiveerd in ons onderwijssysteem en de omgevingen waarin we ons begeven. Als kind waren ze soepel en gebruikte je ze veel. Je creatieve spieren kunnen nu uit conditie zijn, maar kan je sterk en weer soepel maken.

Wat levert het op?

“Ik heb het al zo druk” zul je denken en “daar heb ik allemaal geen tijd voor”. Het is dus goed om aan te geven wat het je op zal leveren. Het zal je leven en werk leuker maken, opbouwende energie geven en je zult je plezier ervaren. Als kind had je dat immers ook toen je bijvoorbeeld je verbeeldingskracht bij het spelen de vrije loop liet of bezig was met allerlei verschillende creatieve activiteiten. Daarnaast zal je, in zowel je werk als privéleven, de stimulerende kracht ervaren van een creatieve houding, meer fantasie en creatiever denken. Spel en plezier zijn immers belangrijke ingrediënten in het creatieve proces, dus jouw creatieve vermogen wordt er gewoon groter door.

Spelen en creatief bezig zijn heeft een duidelijke functie. Je wordt er beter van. Met name als je gericht je ‘speel-’ en creatieve vaardigheden’ inzet bij de dingen die je wilt doen en waar je uitdagingen liggen. Dit bevordert ‘flow’, maakt je gelukkiger en geeft plezier. Waardevol dus, want je leeft makkelijker en energievoller, je vindt makkelijker oplossingen op vragen, als er problemen zijn, kan je daar beter mee omgaan en het heeft een positief effect op de mensen om je heen. Je wordt creatiever op vele vlakken

Creativiteit heeft ook een positief effect op het stressniveau. Bij stress komt het lichaam in een vecht-of-vluchtstand. Hierdoor worden stresshormonen geproduceerd en afgegeven in het lichaam. . Door iets creatief te ondernemen wordt de stresscyclus doorbroken. Dit komt doordat creativiteit de geest rustiger maakt. Een rustige geest werkt zeer positief op het immuunsysteem. Daarnaast geeft creativiteit ook endorfine af. Dit zijn het lichaamseigen pijnstillers.

creatieve-vakantie-frankrijk-schilderen-palet

Share This