Waarom is fantasie en creativiteit zo belangrijk voor kinderen?

 

‘Kinderen onderzoeken de hele dag en maken daarbij sporen die laten zien waarnaar ze op zoek zijn wat hen verbaast. Ze trekken met een stok een streep door het zand en kijken wat er gebeurt. Door te experimenteren met materialen zoals verf, lijm, kurken en kralen uiten ze zich’.

Door materialen te onderzoeken leren kinderen de wereld kennen. Als ze een spijker in hout slaan, met klei spelen of zelf een ‘heksensoep’ maken ontdekken ze bijvoorbeeld dat oefening kunst baart, dat als iets mislukt ze zelf een oplossing kunnen vinden.

Veel creatieve werkjes worden door volwassenen aangeboden met een duidelijke opdracht.

 

‘Kinderen moeten hierbij letterlijk binnen de kaders blijven die volwassenen hebben aangegeven. Zogenaamd is iedereen gelijk. Doordat alle kinderen dezelfde kleurplaat kleuren waarbij duidelijk wordt aangegeven binnen de lijntjes te kleuren, om maar een voorbeeld te noemen. Maar ze beleven er nauwelijks plezier aan en leren ook niet veel. Bovendien blijkt uit onderzoek dat te veel kleurplaten kleuren kinderen onzeker kan maken om zelf iets te bedenken’.

Door de creativiteit van uw kind te stimuleren zal het denkvermogen van uw kind vergroten. Als uw kind op deze manier de hersenen gebruikt, zal de creativiteit dus zorgen voor een flexibel denkvermogen.

Als uw kind een rollenspel doet, zal uw kind leren om zich beter in te leven en vervolgens zich beter in de ander kunnen verplaatsen. Als uw kind het gevoel niet goed kan uiten tegen grote mensen kan je dit gevoel terug laten komen in een rollenspel. “Ik ben boos op jou dus jij moet in de hoek” zegt het ene poppetje. Het andere poppetje zegt “sorry, ik heb je verdrietig gemaakt”. Zo kan uw kind gevoelens verwerken, begrijpen en toepassen na een oefensituatie.

Size heeft als visie dat creativiteit en fantasie belangrijke ontwikkelingsgebieden zijn bij kinderen die het kind kunnen helpen te ontwikkelen tot een evenwichtig individu.

Share This